Анализи Новини

Bloomberg: Партньорите на Русия в БРИКС не искат противопоставяне със Запада

   
Bloomberg: Партньорите на Русия в БРИКС не искат противопоставяне със Запада

Президентът Владимир Путин ще бъде домакин на най-голямата среща на световните лидери в Русия след нахлуването в Украйна и ще използва срещата на върха на БРИКС, за да покаже на САЩ и техните съюзници, че не е изолиран. Лидери на 32 държави, както и висши служители на регионални организации и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъстват на тридневната среща на върха, която започва във вторник в Казан. 

Въпреки че организацията привлича нарастващ интерес като политически и икономически противовес на Запада, в нея тлее напрежение около нейната посока на развитие, пише Bloomberg. Членовете са разделени относно усилията за намаляване на зависимостта от долара като световна резервна валута и относно продължаващото разширяване.

Докато БРИКС подкрепя по-широкото използване на националните валути в двустранната търговия, някои членове, като Индия, отхвърлят опитите за насърчаване на китайския юан като алтернативна резервна валута.

Русия изготви доклад от срещата на върха, очертаващ възможните промени в трансграничните плащания между страните от БРИКС, насочени към заобикаляне на глобалната финансова система, въпреки че признава, че предложенията са главно за насърчаване на дискусията. Те включват разработване на мрежа от търговски кредитори за извършване на транзакции в местни валути, както и установяване на директни връзки между централните банки. 

И все пак, други страни от БРИКС нямат същите стимули да избягат от базираната на долари система като Русия, чиято икономика е напрегната под мащабните санкции, наложени заради инвазията в Украйна през февруари 2022 г. 

Русия настоява за дедоларизирана платежна система, която Китай смята за твърде амбициозна, каза Уанг Иуей, директор на Центъра за европейски изследвания към Народния университет на Китай в Пекин. 

Индия не иска да позволи на БРИКС да се превърне в "антиамериканска" организация, доминирана от Русия и Китай, казаха пред Bloomberg индийски служители, запознати с въпроса .

Ето защо, според събеседниците на агенцията, Ню Делхи се противопоставя на по-нататъшното разширяване на БРИКС, към което миналата година се присъединиха шест нови държави и десетки други поискаха това, включително глобални изгнаници като Мианмар или Афганистан. Позицията на Индия се споделя от Бразилия и Южна Африка, казаха официални лица от тези страни пред Bloomberg.

Обединените арабски емирства, които се присъединиха към БРИКС след срещата на върха през 2023 г., „напълно отхвърлят“ опитите да се представи членството в блока като знак, че Глобалният Юг е в опозиция на Запада, каза източник пред Bloomberg. "ОАЕ има много добри отношения със западните страни, включително САЩ", подчерта друг представител на страната.