Анализи

Ето какво чу президента за преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

   
Ето какво чу президента за преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян отидоха на консултациите при президента Румен Радев, но така и не стана ясно от встъпителните им думи как са протекли двудневните им разговори с ПП-ДБ и дали са се разбрали за споразумение за продължаване на управлението.

В началото на срещата Радев попита представителите на ГЕРБ-СДС за темпа на преговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" и готови ли са за връчването на мандата, както и имат ли нужда от още време.

"Неслучайно започвам консултациите именно с вас като най-многочислена сила в българския парламент. Публичната комуникация между партиите сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани в първите девет месеца", отбеляза той. А на свой ред Мария Габриел беше лаконична:

"Вярвам, че сте видели, че за мен от самото начало е много важно да има диалог. Да се казват добрите, да се казват и критичните неща. И в този дух ще споделим с вас как протичат разговорите. За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на България. Ние има нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа, да стъпва на фундаментални принципи и ценности. Заради това и за нас е важно да споделим с вас как протичат тези разговори".

Да чуем и видим представителите на ГЕРБ-СДС след консултациите на "Дондуков" 2:
За днес са предвидени разговори и с ПП-ДБ, както и с ДПС. Утре консултациите ще продължат с партиите от опозицията – "Възраждане", БСП и ИТН.