Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Най-старата галактика

Телескопът „Джеймс Уеб“ откри най-старата галактика във Вселената, съществувала 300 млн.години след Големия взрив, когато не би трябвало да има обекти с такива размери и масапише сп. Нейчър“. Тя е на 1600 светлинни години, коетопредполага, че светлината идва главно от млади звезди, а не от масивната черна дупка в центъра ѝ. Нейната маса надхвърля няколкостотин милиона слънчеви маси и е около 10% от тази на Млечнияпът. В галактиката са открити много прах и тежки елементи, което според учените означава, че много поколения тежки звезди са живели и загинали, което за времето след Големия взрив изглежда невероятно.

Задава се първата космическа електроцентрала

Компания от Флорида планира изграждането на първата в света космическа енергийна мрежа за захранване на сателити. Нейното ключово предимство пред земните технологии е способността ѝ да осигурява непрекъсната енергия. Проектът предвижда изграждане на съзвездие от сателити, излъчващи енергия. Първият от тях ще бъде изведен в орбита в началото на 2025 г. Мрежата ще се състои от енергийни възли, разположени на около 1500 км над Земята, които ще използват слънчевата енергия и ще я подават към космическите апарати. 

Тайнствените пирамиди

Пирамидата на Луната, построена между 1 и 350 г. на "Пътя на мъртвите" - дълга улица, която минава през центъра на Теотиуакандревен град близо до днешно Мексико сити, се подравнява със Слънцето по време на лятното и зимното слънцестоене, съобщиха мексикански учени. В Теотиуакан има и Пирамида на Слънцето, чийто североизточен и югозападен ъгъл  всяка година съвпадат с позицията на Луната в най-високата или най-ниската ѝ точка в небето. Древният град, процъфтявал между 100 г. и 800 г., имал население от около 100 хил. души. 

И животните страдат от климата

Обитателите на Галапагоските острови - архипелаг в Тихия океан на 965 км западно от Еквадор, са особено чувствителни към промените в температурата. На това място се събират основните океански течения - хладно от юг, топло от север и студено от запад. През последните 10 г. островитепреживяха най-топлото си десетилетие от 1800 г. насам, а 2023 година беше най-топлата в историята. Очаква се феноменът Ел Ниньо да доведе до недостиг на храна за някои видове като морските игуани и морските костенурки.

Загадки в океанските дълбини

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород" в дълбините на океана. Досега се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква светлина. Но на дълбочина от 5 км тя не прониква, а кислородът се произвежда от метални топчета с големина на картоф. Според учените те функционират като батерии и създадат електрически ток, който води до електролиза и разделя молекулите на морската вода на водород и кислород. Такъв процес, който не изисква светлина, нито биологични функции, може да има и на други планети.

Нова ера в стоматологията

Компания от Бостън създаде система за изкуствен интелект, която за първи път в света проведе напълно автоматизирана стоматологична процедура на човек. Операцията е направена осем пъти по-бързо от зъболекар, което е нова ера в стоматологичната практика. Използвайки оптична томография, скенер улавя изображенията на зъбите, венците и дори нервите под повърхността на зъба. Тази технология избягва вредните рентгенови лъчи, като използва само светлинни лъчи за изграждане на високоточни модели. Първата специализация на робота е била подготовката на зъб за коронка. Тази процедура, която продължава около два часа и изисква две посещения при лекар, роботът извършва за 15 минути.

Появи се лед 0

Японски учени от Токийския университет са открили нова форма на леда, наречен лед 0 - необичайна форма, която може да даде начало на образуването на ледени кристали в свръхохладена вода, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс". Неговите структури могат да накарат водните капки да замръзнат близо до повърхността, където те се срещат с въздуха, а не в ядрата си. Начинът, по който ледът се образува, може да даде важна информация за метеорологията, технологиите, хранителните науки.

Скални рисунки в Нил 

Археолози от Египет и Франция откриха скални рисунки на древноегипетски фараони по време на подводна експедиция по река Нил южно от град Асуан. Този район беше наводнен преди около 60 г.при строителството на високия язовир Асуан, но изображенията под водата са останали непокътнатиНамерени са и 36 гробници с около 1400 мумии. Учените установиха, че костните заболявания и туберкулозата били често срещани сред древните египтяни, а децата страдали от анемия със симптоми на недохранване. 

Най-големият язовир

В България има 6840 язовира, най-големият от коитопо площ и обем е “Искър”. Разположен е по поречието на р. Искър, на 45 км югоизточно от София, на 10 км северно от Самоков и на 5 км от село Долни Пасарел. Обемът му е 673 млн. куб. м, площта - 30 кв. км, а стената е висока 76 м. Автор на проекта е инж. Иван Иванов, един от най-успешните кметове на София, пише actualno.com. Строителството започва през 1949 г. Днес язовирът се използва за водоснабдяване на столицата и за производство на електроенергия. 

Седемте държави с най-много празници

Непал е начело на списъка с 35 официални празника годишноМианмар има 32 официални празника - будистки, културни и национални, а Иран- 26, много от които се основават на ислямските традиции. Шри Ланка е с 25 официални празника, което се дължи на многоетническото и мултирелигиозното население, а Бангладеш - 22, които включват религиозни и национални събития.Египет отбелязва 21 официални празника, много от които се основават на ислямските традиции. Индияе с 21 официални празника, а всеки щат има свои празници, които отразяват местните традиции и обичаи. 

Най-високите сред световните лидери

Албанският премиер Еди Рама е на първо място по височина сред световните лидери със своя ръст от201 см, съобщава „Атласова“, създател на визуално съдържание. На второ място е бъдещият генерален секретар на НАТО и доскорошен нидерландски премиер Марк Рюте (193 см), а на трето – бившият американски президент и кандидат в президентска надпревара Доналд Тръмп (190 см). На последно място се нарежда шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е висока 161 см. Според турското издание „Дейли Сабах“ обаче сръбският президент Александър Вучич е висок 199 см и би трябвало той да е на второ място сред световните лидери.

Изкуственият интелект е ляв

Първо по рода си изследване установи, че изкуственият интелект е политически ляв, пише "Дейли мейл". На общо 24 големи езикови модела, сред които Джемини на Гугъл, Чат Джи Пи Ти на Оупън Ей Ай и Грок на Илон Мъск, са били зададени въпроси с политически заряд по време на тестове за техните ценности, партийна ориентация и личностни качества. Резултатите показват, че всички са дали отговори, които са попаднали в категориите "Прогресивен", "Демократичен" и "Зелен" и са включвали ценности като равенство, мир и прогрес.

Парите купуват щастие

Нови изследвания показват, че няма праг на щастие, а по-високият доход е свързан с повече щастие. Тесе основават на проучване сред половин милион американци, което изследва връзката между доходите и емоционалното благополучие - показател за това колко добре хората се чувстват в момента, и на удовлетворението от живота, отчитащо дали сме доволни от житейските си преживявания. Проучването обвързва правенето на повече пари с постиженията в кариерата, което може да повиши удовлетворението от живота.

Триковете на древните римлянки

По любопитен начин се е определяло нивото на интелигентност в Древен Рим. Жените изключително много ценели сключените вежди и ги смятали за признак на висок интелект, съобщава Нова тв. Затова използвали най-различни трикове, за да уголемяват и удебеляват веждите сиправили си и изкуствени от кози косъм и дървесна смола. Боядисаната коса пък първоначално била отличителен знак за жените, които извършвали платена любов, докато Месалинатретата съпруга на император Клавдий, въвела модата на цветните перуки.