Анализи

Кой е новият МВР министър Атанас Илков

   
Кой е новият МВР министър Атанас Илков

Новият министър на МВР Атанас Илков е роден на 20 декември 1964 г.

Завършил е право в Югозападния университет.

Полицай е от 1987 г. Започва в РДВР-Пазарджик, откъдето е родом.

След това е назначен в националната полиция. По време на кабинета на Пламен Орешарски (2013-2014) е шеф на Криминална полиция. В това качество ръководи акцията срещу барикадирал се въоръжен мъж в Лясковец, при която загива един командос, а трима негови колеги са ранени. Заради провала на акцията Илков е отстранен дисциплинарно от полицията. По-късно съдът го възстановява на работа.

Медийни публикации го описват като доверен човек на тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който впоследствие стана главен координатор на партия "Атака".

През 2016 г. е назначен за началник на отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Пловдив, а през 2017 г. оглавява ОДМВР-Пловдив. През 2019 г. става шеф на ОД МВР-Кърджали, а от 2020 г. - на Център за специализация и професионална подготовка-Казанлък.

По времето на министър Бойко Рашков през август 2021 година е назначен за зам.-директор на Генерална дирекция "Национална полиция" (ДГНП). През август 2022 г. е временно преназначен за директор на ГДНП по времето на министър Иван Демерджиев, а от октомври 2022 г. е назначен за директор на ГДНП.

Името на Атанас Илков се споменава като вероятен кандидат още при подготовката на проектокабинета на Горица Грънчарева-Кожарева. Тогава председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че Илков е човек на Delqn Пеевски. Коментарът му тогава бе по повод проектокабинета на Горица Грънчарова-Кожарева. „Първият тест за Горица Грънчарова-Кожарева е кой ще бъде нейното предложение за МВР министър. Ако е Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакиев, ще означава само едно - Делян Пеевски назначава министрите и в нейния кабинет“, заяви на 9 август Кирил Петков. В крайна сметка Кожарева предложи Калин Стоянов и това бе повод президентът Радев да не подпише указа за назначаване на кабинета.

Ден преди Димитър Главчев официално да предложи Илков за вътрешен министър, Кирил Петков отново коментира предполагаемата политическа зависимост на кандидата така: "Борисов и Пеевски искат да направят Атанас Илков шеф на МВР. Мария Габриел ни предлагаше него за министър на вътрешните работи преди Калин Стоянов. Тогава го отхвърлихме заради Лясковец и Пеевски, разбира се."