Анализи

Лена Бориславова: ПП-ДБ ще подкрепи ветото на президента над Закона за адвокатурата

   
Лена Бориславова: ПП-ДБ ще подкрепи ветото на президента над Закона за адвокатурата

ПП-ДБ ще подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за адвокатурата. Това обяви Лена Бориславова, която се противопостави на призива на Делян Пеевски за отхвърляне на исканите от държавния глава промени.

"Моят призив е обратен – да се събере извънредно парламентът, за да може да поправи закона, за да съответства на европейските принципи за справедливост, за да защитава гражданите и достъпа им до правосъдие и съдебните разноски, които ще плащат за адвокатски хонорари, така че да имаме наистина справедливост в тези правоотношения. Защото това не е първият случай, в който разпоредби, свързани с това как се определят адвокатски възнаграждения в определени случаи стигат до това да бъдат отменяни от съд дори на европейско ниво", заяви тя.

Бориславова отправи апел към адвокатската гилдия и обществото. "Нашият апел към адвокатската гилдия и към обществото е да се окаже натиск останалите политически сили да се съберем във ваканцията до една седмица и да решим този проблем в цялост", допълни тя, цитирана от БНР.

Ветото на президента засяга промените, с които се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. По отношение на особените представители, Радев се противопостави на това тяхното възнаграждение да се определя от местния адвокатски съвет и заявява, че така се изземват правомощия на съда.