Новини Светът

ЕС зове страните от БРИКС да натиснат Путин за край на войната в Украйна

   
ЕС зове страните от БРИКС да натиснат Путин за край на войната в Украйна

Европейският съюз призова страните, присъстващи на срещата на върха на БРИКС в Казан в Русия, да поискат от президента Владимир Путин да прекрати войната на Москва в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Повече от 20 лидери, включително Путин, китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и иранският президент Масуд Пезешкиан участват в срещата на върха.

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано осъди "злоупотребата от страна на Русия" на нейното председателство на групата и припомни, че има заповед за арест на руския лидер.

"Вярваме, че всички участници в срещата на върха в Казан ще използват това събитие, за да призоват още веднъж Путин незабавно да прекрати войната срещу украинския народ", изтъкна той.

Говорителят заяви и че ЕС подкрепя генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който също присъства на срещата на върха.

"Уверени сме, че той ще засили призива към Русия и Путин за пълно и безусловно спиране на бруталната агресия срещу украинския народ", посочи той.