Новини Реакция

Със скандали депутатите отхвърлиха идеята на БСП оборудването за АЕЦ Белене да не се дава на Украйна

   
Със скандали депутатите отхвърлиха идеята на БСП оборудването за АЕЦ Белене да не се дава на Украйна

Народното събрание отхвърли проекторешението на БСП за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство на украинското правителство.

По време на дебатите председателстващата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ) забрани на Красимира Катинчарова (Величие) да се изказва по същество, което е прецедент - председател да не дава на народен представител да говори по дадена тема. 

Оборудването, което предстои да се продаде на Украйна, в момента е собственост на Националната електрическа компания (НЕК) и е предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

Проекторешението е внесено от Атанас Зафиров и група народни представители от БСП. Те предлагат да бъде отменено решението на парламента от 6 юли за възлагане на министъра на енергетика да договори с правителството на Украйна продажба на оборудването за АЕЦ "Белене".

Проекторешението създава и възможност въпросното оборудване да бъде използвано за нуждите на АЕЦ "Козлодуй", докато парламентът вземе следващото решение за използването му.

Драгомир Стойнев от БСП аргументира предложението с енергийната несигурност, в която пребивава България. Той изтъкна, че повтарящите се аварии в АЕЦ "Козлодуй" изискват анализ и оценка на възможностите на замяна на дадени части от ядрената площадка - "конкретно в момента в АЕЦ "Козлодуй" има проблеми с парогенераторите". 

"Ние в момента подаряваме едно оборудване на Украйна, а ако, не дай си боже, се увеличат проблемите, няма да бъде обезпечена работата на АЕЦ "Козлодуй", каза Стойнев. 

Според него е нужно да се направи внимателен анализ на нуждите на ядрените електроцентрали. Парогенераторите на площадката на "Белене" могат да монтират в АЕЦ "Козлодуй" без проблем, увери Драгомир Стойнев. 

Ивелин Първанов от "Възраждане" обяви, че дори "бушмените и пигмеите" са по-практични, тъй като такова оборудване не бива да се продава, за да бъдат "обслужени чужди интереси". 

Красимира Катинчарова от разпадналата се група на "Величие" вдигна скандал от парламентарната трибуна, защото проекторешение на независимите депутати, подкрепящи Ивелин Михайлов, за подновяване на работата на АЕЦ "Белене" не бе разгледано в залата, за разлика от това на БСП. Тя поиска оставката на председателя на енергийната комисия Делян Добрев за това, че бил саботирал разглеждането му в комисията. Добрев отговори, че това не е вярно и че именно той е допуснал обсъждането му в комисията. 

Независимите депутати от бившето "Величие", подкрепящи Михайлов, настояват за изграждане на АЕЦ "Белене" с помощ от страна на Украйна. Те се аргументират с факта, че в украинския град Харков се произвеждат части, нужни за ремонт на парогенераторите в "Белене".

Павела Митова от "Има такъв народ" разказа за своята "двучасова мъка" по време на разговора с Катинчарова за третия мандат, която пристигна на срещата сама, в която се наложило Митова да слуша идеите ѝ за изграждането на АЕЦ "Белене". 

Росица Кирова от ГЕРБ, която председателстваше заседанието, забрани на Красимира Катинчарова да се изказва по същество, тъй като не познавала правилника за работа на парламента. 

От 190 гласували народни представители "за" бяха 66, "против" 110, а 14 се въздържаха. Единствено "Възраждане" и 13 независими депутати подкрепиха предложението на БСП.