Коментари

Доц. Киселова: Вероятно указът на президента за новото служебно правителство ще е от днес или от утре

   
Доц. Киселова: Вероятно указът на президента за новото служебно правителство ще е от днес или от утре

Вероятно указът на президента Румен Радев за новото служебно правителство ще е от днес, за да влезе в сила утре, или от утре.

Това заяви в конституционният специалист доц. Наталия Киселова в "Денят започва" по БНТ. Според нея правилата в конституцията не дават край на кризата, а пътя по който политиците трябва да минат за решаването й. Конституцията добра или лоша винаги ще дава резултат.

"В рамките на процедурата никой не може да бъде задължен да стана премиер - всеки да си прецени. Работата е натоварена - 24/7, а и има странични фактори като минало, медии, слабости в характера. Изборът затова не е лесен", каза доц. Киселова.

Тя обясни, че председателят на НС Рая Назарян се поддаде на публикации в медиите и се отказа предварително да стане служебен премиер, както е след новите промени в конституцията. Отговорът трябва да се даде на президента, когато отправи съответната покана, а не предварително пред медиите.

На въпрос дали Димитър Главчев може да се върне на работа в Сметната палата, Киселова обясни: "Във времето от 1991-а има няколко закона за Сметната палата - мандатът беше от 9 г., а сега по-кратко. Конституцията и законът са предвидили възможност едно лице да бъде на две длъжности. Онези които са потенциални кандидати за служебен премиер, времето в което е бил такъв влизаза в общия мандат. Главчев е и външен министър, но той първо стана премиер и не се е заклел като външен министър. Той влиза в конфликт като външен министър. НС е органът, който трябва да вземе отношение.

Няма да се повдигне въпросът дали има право или не да се върне. Заради ваканция на НС преди време не се стигна до обновяване на членовете на палатата затова Грънчарова по силата на това има право сега да е служебен министър-председател.

Грънчарова е била в контрола за разходване на парите на държавата и няма как да е запозната с други сфери, затова би трябвало да се опре на по-голямата част от заварения служебен кабинет."