Новини Светът

Чарлз ІІІ пи упойваща кава и стана върховен вожд на Самоа (видео)

   
Чарлз ІІІ пи упойваща кава и стана върховен вожд на Самоа (видео)

Крал Чарлз ІІІ и кралица Камила пристигнаха в Самоа на посещение, по време на което монархът присъства на срещата на Общността на нациите и получи титлата Върховен вожд, предаде Ройтерс. Кралят пристигна в Самоа от Австралия, където беше на шестдневно посещение.

Министър-председателката на Самоа Фиаме Наоми Матаафа и други високопоставени лица посрещнаха кралската двойка на пистата, а оркестър изсвири националния химн на Великобритания "Бог да пази краля" (God Save the King). След това Чарлз направи проверка на почетния караул, съставен от самоанската полиция.

Кралят, който проведе частна среща с министър-председателката на летището, е символичният държавен глава на Общността на нациите – група от 56 страни с корени в Британската империя. Първото му посещение в Самоа съвпада с годишната среща на правителствените ръководители на организацията.

Крал Чарлз стана Върховен вожд

Няколко часа след пристигането си Чарлз отпътува за село Моатаа, където бе произведен в чин "Туи Таумеасина" или върховен вожд. Британският крал участва в традиционна церемония по пиене на кава.

Облечен в кремав костюм в сафари стил, 75-годишният Чарлз седна на сцената в дъното на дърворезбована къща, където получи полирана половинка от кокосов орех, пълна с кава. Напитката от пиперлив корен е ключова част от тихоокеанската култура и има леки психоактивни свойства.

"Нека Бог благослови тази ава", каза кралят, използвайки местното наименование на напитката, преди да я вдигне към устните си.

Корените на кава бяха приготвени от дъщерята на вожда, преди да бъдат филтрирани през сито, направено от изсушената кора на дърво фау.

"Чувстваме се поласкани, че той избра да бъде посрещнат тук, в нашето село. Затова като подарък бихме искали да му връчим титла", каза самоанският ръководител и член на парламента Ленатай Виктор Тамапуа, който устои Чарлз с титлата "върховен вожд“.

Притеснение заради климатичните промени

Той преведе Чарлз през пътека в мангров резерват, за да му покаже там въздействието на изменението на климата върху тихоокеанските държави и техните общности.

"Така нареченият кралски прилив (наименование, с което се обозначава високата приливна вълна през пролетта в Австралия, Нова Зеландия и Тихоокеанските страни) сега е два пъти по-голям, отколкото беше преди 20-30 години и това се отразява на земите ни, като унищожава някои от зоните, които са толкова трудни за контролиране, а хората трябва да се изселват все по-навътре в сушата", каза Тамапуа.

Крал Чарлз Трети дълго време води кампании по въпроси, свързани с околната среда, а през 2020 г. описа глобалното затопляне и промените на климата като най-голямата заплаха пред човечеството.

Британският монарх е сред лидерите на Общността на нациите, която включва 56 държави, които са били част от Британската империя в миналото. Повече от половината държави в общността са малки тихоокеански островни страни, които се борят с повишаващото се ниво на океана, причинено от климатичните промени.

Лидерите на страните участват в започналата в понеделник среща на правителствените ръководители от Общността на нациите. Очаква се лидерите да излязат с декларация за опазване на океана, а климатичните промени да бъдат ключова тема за обсъждане.

На срещата ще бъде избран нов генерален секретар, номиниран от африканска държава в съответствие с ротационния принцип за заемане на поста, съобиха от "Гардиън".

Репарации заради робството

Тримата вероятни кандидати открито призоваха за репарации за робството и колониализма. Джошуа Сетипа от Лесото отбеляза, че резолюцията може да включва нетрадиционни форми на плащане, като финансиране за климатични проекти.

Великобритания обаче заяви, че по време на срещата на правителствените ръководители на общността няма да поставя въпроса за репарациите за колониалното робство, но е отворена към идеята за диалог с лидерите, които искат да обсъдят този въпрос.

"Репарациите не са включени в дневния ред на срещата на правителствените ръководители на Общността на нациите", заяви Дейв Парес, говорител на британския премиер Стамър. "Позицията на правителството не се е променила. Ние не плащаме репарации", добави той, цитиран от "Гардиън".

Не срещата не присъстват нндийският министър-председател Нарендра Моди и южноафриканският президент Сирил Рамафоса заради срещата на върха на БРИКС, а друг отсъстващ е канадският премиер Джъстин Трюдо.